ဇီးဖြူ

အပင်သရုပ်
အခေါက်
အရွက်နှင့်ပန်းခိုင်
ပန်းပွင့်
အသီး
အစေ့

မြန်မာအမည် – ဇီးဖြူ

အင်္ဂလိပ်အမည် – Gooseberry, Indian gooseberry

ရုက္ခဗေဒအမည် PhyllanthusemblicaL.

မျိုးရင်း – Euphorbiaceae

ပြန်နှံ့ပေါက်ရောက်ပုံ – အိန္ဒိယ၊ ပါကစ္စတန်၊ ဘင်္ဂလားဒေ့ရှ်၊ သီရိလင်္ကာနှင့် နီပေါ နိုင်ငံများမှ  ဇာတိဖြစ်သည်။  အရှေ့တောင်အာရှ၊ မြန်မာ တရုတ်၊ မလေးရှားနှင့် အာဖရိကနှင့် အရှေ့အလယ်ပိုင်းဒေသများ တွင်လည်း ပေါက် ရောက်သည်။

အပင်သရုပ် – အမြင့် ၈ မှ ၁၈မီတာ အထိမြင့်၍ အပင်လတ်အမျိုးအစားဖြစ် သည်။

အခေါက် – အပင်ငယ်စဉ်တွင် မီးခိုးရောင်ရှိ၍ အသက်ရင့်လာသည်နှင့်အမျှ ကြမ်းတမ်း၍ အကြေးခွံများဖြစ်ပေါ်၍ နီညိုရောင်သန်း သည်။

အရွက် – ရွက်လွဲထွက် နှစ်ဆင့်ငှက်မွှေးရွက်ပေါင်း အမျိုးအစားဖြစ်သည်။ ရွက်မွှာ ၁၃-၁၅ အထိပါရှိသည်။

ပန်းခိုင် – ကြားထွက်အဆုံးရှိ ပန်းခိုင်အမျိုးအစားဖြစ်သည်။

ပန်းပွင့် – လိင်မစုံသောပန်းပွင့်ဖြစ်သည်။ ပွင့်ဖတ်ပွင့်ချပ်များ ကခွဲခြား မရ ပဲ ၆ခုပါရှိပြီး  စိမ်းဝါရောင်ရှိသော ပန်းဖြစ်သည်။

အသီးနှင့်အစေ့ – ဝိုင်း၍ စိမ်းဝါရောင်ဖြစ်ပြီး ဘယ်ရီသီးကဲ့သို့ အသီးဖြစ်သည်။

ပွင့်သီးချိန် –  မတ်လမှ မေလအထိ ပန်းပွင့်၍ နိုဝင်ဘာလမှ ဖေဖော်ဝါရီလအထိ အသီးသီးချိန်ဖြစ်သည်။

အသုံးဝင်မှု – အခေါက် ကို ပြုတ်သောက် လျှင် ၀မ်းလျှော ၀မ်းကိုက် ရောဂါ များကို ပျောက်ကင်း သည်။ ထိခိုက် ဒဏ်ရာ များ ပေါ်တွင် အခေါက်ကို ကြိတ်၍ အုံပေး သော် သွေးထွက် လွန်ခြင်း ကို ရပ်တန့် စေသည်။  အသီးသည် သွေးသန့်ခြင်း၊ မျက်စိ ကောင်းခြင်း အထူးသဖြင့် အူနှင့် စပ်သော ရောဂါ များ ၊ အရေပြား ရောဂါ၊ ကိုယ်ရောဂါ မြင်းသရိုက်၊ ညောင်းကျ၊ ကြို့ထိုး၊ ၀မ်းဗိုက် အောင့်၊ အစာ မကြေ ရောဂါ တို့၌ အသုံးပြုသည်။

Habit
Bark
Leaf and Inflorescence
Flower
Fruits
Seeds

Myanmar Name –  Zibyu

Common Name – Gooseberry, Indian gooseberry

Botanical Name – PhyllanthusemblicaL.

Family Name – Euphorbiaceae

Habitat – Typically found in a variety of habitats across the Indian subcontinent, including both tropical and subtropical regions. It is often cultivated for its fruits but can also be found growing wild in a range of environments, including dry and rocky soils.

Habit – Medium-sized tree with a spreading and somewhat weeping habit. The tree can reach a height of up to 8-18 meters (26-59 feet). The branches are slender and drooping, and the overall appearance is generally airy and graceful.

Bark – Bark grey-brown, rough, irregularly flaking; blaze pink-red.

Leaves – Alternate, bifarious on short deciduous branchlets, closely overlapping, subsessile; stipules minute, lateral, linear; lamina 0.4-1.5 x 2-4 mm, oblong or linear-oblong, base round, apex obtuse and shortly apiculate, glabrous, membranous; nerves obscure.

Inflorescence – Solitary or arranged in small clusters in the leaf axils. The inflorescence is generally inconspicuous, and the flowers are usually greenish-yellow in color.

Flower – Flowers unisexual, 2-3 mm across, greenish-yellow, densely clustered in leaf axils; male flowers: tepals 6, oblanceolate, 1.5 mm, obtuse, stamens 3, anthers oblong, connate by their connectives; apiculate; disc glands 6; female flowers: tepals 6, oblanceolate, obtuse; ovary superior, 1.5 mm, 3-celled; ovules 2 in each cell; styles 3, broadly fimbriate, recurved, stigmatiferous.

Fruit – Fruit a capsule 1.5-2.5 cm across, subglobose, dehiscing into 6 cocci, disc enlarged to give an appearance of fleshy yellowish-green, indehiscent berry.

Seed – Small, brown, and hard.

Flowering and Fruiting Time – Flowering in March – May and fruiting in November – February.

Usage – The bark of this plant, when boiled and consumed, offers relief from diarrhea and heartburn, while also serving as a hemostatic agent when crushed and applied to wounds. Its fruit is reputedly beneficial for intestinal diseases and can potentially improve eyesight, while its application has been associated with alleviating skin conditions and hiccups.

FD-APFNet (IFEM) Project

Scroll to Top