





မြန်မာအမည် – ပန်းပိတောက်
အင်္ဂလိပ်အမည် – Burma padauk, Andaman padauk, Burmese Rose wood
ရုက္ခဗေဒအမည် – Pterocarpus indicus Willd.
မျိုးရင်း – Fabaceae
ပြန်နှံ့ပေါက်ရောက်ပုံ – မြန်မာနိုင်ငံ၊ မလေးရှား၊ ထိုင်း၊ လာအို၊ ကမ္ဘောဒီးယားနှင့် ဗီယက်နမ်နိုင်ငံ များတွင်မူရင်းဒေသအဖြစ် လက်ခံထားသော အပင်ဖြစ်ပါသည်။
အပင်သရုပ် – အမြင့်ပေ ၄၀ မှ ၉၀ပေအထိရှိသည့်အပင်ကြီးမျိုးဖြစ်ပြီး၊ပင်စည် ၅ပေ ခန့်အချင်းထိ ဗျက်ရှိ၍ ရွက်ကြွေသော အပင်ဖြစ်သည်။
အခေါက် – နီညိုရောင်ရှိ၍ သက်တမ်းရင့်ခါသည်နှင့်အမျှ ထွန်သွားပုံ အကြေးခွံ ပုံသဏ္ဍာန် ဖြစ်ပေါ်ပြီး အခေါက်အတွင်း၌ အနီရောင် အစေးများရှိ သည်။
အရွက် – ငှက်မွေးရွက်စုံ ရွက်ပေါင်းဖြစ်ပြီး အလျား ၇ မှ ၁၀ လက်မ အထိ ရှည်သည်။ ရွက်ပေါင်း ရွက်တက်တစ်ခုတွင် ရွက်မြွှာ ပေါင်း ၇ စုံမှ ၉ စုံအထိပါရှိသည်။ ရွက်မြွှာများမှာ ကြက်ဥပုံသဏ္ဍာန်ရှိပြီး ရွက်မွှာ များမှာ ချောမွတ်ပြီး၊ ရွက်လွှဲထွက်ကြသည်။
ပန်းခိုင် – တွဲလျားကျ အဆုံးမရှိပန်းခိုင် အမျိုးအစားဖြစ်သည်။
ပန်းပွင့် – အဝါရောင်ရှိ ပန်းပွင့်များသည် ၅၀ – ၉၀ မီလီမီတာ ရှည်လျား၍ ကြားထွက်ထိပ်ထွက် ပန်းမျိုးဖြစ်ပြီး၊ သင်းပြန့်သောရနံ့ကို ထုတ်လွှတ်ပေးသည်။
အသီးနှင့်အစေ့– အက် ခြင်းကွဲခြင်းလည်း မရှိသော တောင်ပံပါသောအသီးဖြစ်၍ ၄၅ – ၇၀ မီလီမီတာခန့်ရှိပြီး၊ အများသောအားဖြင့် အစေ့ဆံ တစ်ဆံသာ ပါတတ်သော်လည်း တစ်ခါတစ်ရံ အစေ့ဆံနှစ်ဆံ လည်း ပါရှိသည်။
ပွင့်သီးချိန် – ဇန်ဝါရီလ မှ ဧပြီလထိပန်းပွင့်ပြီး၊ ဇွန်လမှ အောက်တိုဘာလ အထိ အသီးသီးချိန်ဖြစ်သည်။
အသုံးဝင်မှု – သစ်သားကို ပရိဘောဂများ ပြုလုပ်ရာတွင်အသုံးပြုကြသည်။






Myanmar Name – Pan-Padauk
Common Name – Amboyna wood, Malay padauk, Papua New Guinea rosewood, Philippine mahogany, Andaman redwood, Burmese rosewood
Botanical Name – Pterocarpus indicus Willd.
Family Name – Fabaceae
Habitat – native to tropical and temperate Asia and to parts of the Pacific region.
Habit – It is a large deciduous tree growing to 30–40 m tall, with a trunk up to 2 m diameter.
Bark – The bark is grey-brown and fissured, becoming flaking with age.
Leaves – The Leaves are 12–22 cm long, pinnate, with 5–11 leaflets, the girth is 12–34 m wide. Leaves are large and feathery, comprised of up to eleven glossy green ovate leaflets arranged alternately along the length and with an extra leaflet at the tip.
Inflorescence – Inflorescence a raceme or panicle, mostly axillary, rarely terminal, 10-18 cm, puberulent.
Flower – orange-yellow flowers in clusters that bloom from the start to end of the dry season, coinciding with the seasonal replacement of the old leaves with the new.
Fruit – Fruit pod is disc-like (3 – 5 cm diameter), with a central seed-bearing portion and a flattened wing surrounding the central part. Each pod contains about 1 – 2 seeds within. Young fruit pods are green with golden hairs and gradually becoming pale brown and smooth as they ripen. Fruits develop in about 4–5 months.
Seed – 6-8 mm long, bean-shaped with brown papery testa. from an inflorescence develop into fruits. Most trees flower and fruit every year but there are always some trees in a population with no or very limited flowering. Fruit development takes 3-4 months.
Flowering and Fruiting Time – flowering begins in January and peaks around April and May.
Usage –